Rendement zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen is groter dan de investering. De terugverdientijd is afhankelijk van het aantal zonnepanelen die u plaatst, de aanschafprijs, de installatie en het rendement. Wat u misschien niet weet is dat zonnepanelen van dezelfde grootte verschillende hoeveelheden elektriciteit kunnen opleveren. Dit komt door het verschil in kwaliteit, leeftijd en de gebruikte technologie. Een zonnepaneel heeft een gemiddelde levensduur van 20 tot 25 jaar.

 

Het plaatsen van de zonnepanelen

Het juist plaatsen van zonnepanelen heeft invloed op het rendement. Zo is het belangrijk dat ze worden geplaatst in een juiste hoek. In Nederland kunt u hiervoor een hoek van 35° tot 36 ° aanhouden. Een woning met een schuin dak heeft ongeveer de juiste hoek, zonnepanelen kunnen hier dan direct op geplaatst worden. Als u een woning heeft met een plat dak, dan moet u zorgen dat de panelen in de juiste hoek worden geplaatst. Het beste is om deze naar het zuiden richten, zo vangen ze het meeste zonlicht. Als u bomen of andere grote objecten in uw tuin of de nabije omgeving heeft staan, dan heeft dit weer een negatief effect op het rendement.

TIP: Een vakman kan jou met zijn kennis en ervaring voorzien van tips het juiste advies om een maximaal rendement uit jouw zonnepanelen te halen. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via de offertepagina.

 

Handig om te weten

Voor het optimale rendement is het verstandig om de kabels zo kort mogelijk te houden en goed te isoleren. De omvormer kan ook zorgen voor verlies, een goede omvormer behoudt zo’n 95% van de opgewekte stroom. Het is aan te raden om uw zonnepanelen met enige regelmaat schoon te maken, stof en vuil heeft een negatief effect op het rendement. Als u bovenstaande dingen toepast bij het installeren van uw zonnepanelen weet u zeker dat u er optimaal gebruik van maakt.

 

Invloed van het weer

De temperatuur van de zonnepanelen speelt ook een rol, de ideale temperatuur is 25°c. Vanaf 25°c gaat er bij elke graad die erbij komt 0,48% verloren. Bij hoge temperaturen wordt er minder elektriciteit opgewekt dan bij lage temperaturen.

Als het buiten 8°c is en de zon schijnt, dan is de opbrengst hoger dan in de zomer bij 30°c. Om de opbrengst van uw zonnepanelen te verhogen kunt u de panelen koelen met lucht of water. De hoeveelheid uren per jaar zonder bewolking is medebepalend voor het rendement.

Hoe meer zonnestralen de zonnepanelen bereiken, hoe hoger de opbrengst is. Dit wil niet zeggen dat een zonnecel niet werkt als het bewolkt is, wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen, de rest van de zonnestralen verspreiden zich.