Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
zonnepanelen-garant.nl Advies- en infopunt zonnepanelen
zonnepanelen-garant.nl

Rendement zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen is groter dan de investering, dus die heb je snel terugverdiend. Je spaart veel kosten uit op je energiefactuur en de installatie gaat lang mee. De winst uit zonne-energie hangt vooral af van het rendement van de zonnepanelen. In dit artikel kom je te weten wat het rendement van zonnepanelen bepaalt en hoe je dat kan berekenen.

Ga snel naar: terugverdientijdoffertes ontvangen

 

Wat bepaalt het rendement van zonnepanelen?

De opbrengst van je zonnepanelen hangt af van 3 grote factoren: de zonnepanelen zelf, hoe die geplaatst worden en het klimaat.

 

1. De aard en oppervlakte van de zonnepanelen

Het rendement wordt bepaald door het type zonnepaneel. Sommige soorten, zoals de monokristallijne zonnepanelen, hebben meer rendement dan andere, maar zijn ook duurder. Ze hebben dan meer vermogen dan zonnepanelen van dezelfde grootte. Daarnaast moet je ook voldoende zonnepanelen plaatsen om te voorzien in je energiebehoeftes en er winst uit te halen. Ook de kwaliteit van de omvormer heeft invloed op het rendement. Een goede omvormer behoudt 95% van de opgewekte groene stroom.

Zonnepanelen benutten gemiddeld 85% van hun capaciteit en zetten 15 tot 22% van het zonlicht om in elektriciteit. Wil je zelf het rendement van jouw zonnepanelen berekenen? Dat kan met deze formule: rendement = piekvermogen (Wp of Wattpiek) / oppervlakte (m²) x 1000.

⇒ Voorbeeld: het vermogen van je zonnepaneel is 260 Wp en zijn oppervlakte 1,6236 m² (1,64 m lang x 0,99 m breed). Volgens de formule zet het zonnepaneel 16% zonlicht om (260/1,6236 x 1000) en gebruikt het dus 84% van zijn capaciteit.

Maar hoe weet je dan hoeveel zonnepanelen en vermogen je nodig hebt om een hoog rendement te bereiken? Hiervoor hebben we een tabel opgesteld:

 

Aantal personenElektriciteitsverbruik
op jaarbasis (kilowattuur)
Vereist totaalvermogen
(= verbruik/85%)
Aantal zonnepanelen
12.500 kWh3.000 Wp12
23.000 kWh3.500 Wp14
33.500 kWh4.100 Wp16
44.000 kWh4.700 Wp18
54.500 kWh5.300 Wp21
65.000 kWh5.900 Wp23
Een specialist geeft met zijn kennis gepast advies en berekent met jou hoe je een maximaal rendement bereikt. Ontvang vrijblijvend info en prijzen op maat via de offertepagina.

 

rendement zonnepaneel

 

2. De plaatsing van de zonnepanelen

Een correcte plaatsing beïnvloedt het rendement. Zo moeten ze in een juiste hoek geplaatst worden om voldoende zonlicht te vangen, idealiter op een dakhelling tussen 30 of 40°. Bij platte daken worden de panelen schuin geplaatst met een frame. Ook de oriëntatie van de zonnepanelen is belangrijk. Ze krijgen het meeste zonlicht wanneer je dak naar het zuiden gericht is. Bij andere windrichtingen daalt het rendement. Ook schaduw (bv. van een schoorsteen, dakkapel, gebouw …) haalt de opbrengst naar beneden. Een vakman weet hoe hij de zonnepanelen juist moet plaatsen om voor zoveel mogelijk rendement te zorgen. Ontvang advies en offertes op maat via de de offertepagina.

 

Tip: Een goed onderhoud = meer rendement

Niet alleen een juiste plaatsing, maar ook een juist onderhoud van de zonnepanelen zorgt voor meer opbrengst. Vuil zoals mos en stof kunnen je zonnepanelen bedekken en het rendement naar beneden halen. Daarom moet je regelmatig je zonnepanelen reinigen. Een professional maakt je zonnepanelen schoon op een correcte, veilige manier. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van erkende vakmannen via onze offerteservice.

 

rendement zonnepanelen

 

3. Weersomstandigheden

Zonnepanelen presteren beter bij lage temperaturen dan bij hoge. Het hoogste rendement bereiken zonnepanelen bij 25°C. Wind en water kunnen de zonnepanelen koelen en zo het rendement verhogen. Uiteraard bepaalt ook het aantal uren zon per jaar hoeveel zonne-energie de zonnepanelen kunnen omzetten in elektriciteit. Dit hangt af van het seizoen en het weer (bv. bewolking of wolkenloze hemel). Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen, zodat een zonnepaneel wel nog elektriciteit blijft opwekken bij slecht weer.

 

Verband rendement — terugverdientijd zonnepanelen

Hoe hoger het rendement van de zonnepanelen, hoe sneller je de investering terugverdient. De terugverdientijd hangt verder af van de prijs van de zonnepanelen. Meer info over de prijs voor een zonnepaneel en de installatie vind je in dit artikel.  De levensduur (gemiddeld 25 jaar) en energieprijzen bepalen mee hoeveel je uitspaart op je energiefactuur.

⇒ Voorbeeld berekening van de terugverdientijd: Je hebt 21 zonnepanelen geplaatst van 250 Wp, dus de installatie heeft een totaalvermogen van 5.250 Wp. Hiermee produceer je per jaar 4.462,5 kWh (5.250 Wp x 85% of 0,85 rendement). De energieprijs bedraagt € 0,25. De installatie levert dan per jaar € 1.115,62 op (4.462,5 x 0,25). Je betaalde voor de zonnepanelen ca. € 10.800. Conclusie: je verdient de investering in ongeveer 9 jaar terug (10.800 / 1.115,62). Dat wil zeggen dat je ca. 14 jaar geniet van puur winst (25 – 9).

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Interesse in zonnepanelen en benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie? Bij het plaatsen van zonnepanelen is het belangrijk om meer dan één installateur te contacteren. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook merken, onderhoudscontracten, termijnen, ... correct vergelijken. Via ondertaand offerteformulier kan je vrijblijvend voorstellen aanvragen bij erkende installateurs van zonnepanelen uit uw regio.